Întrebări frecvente

Iată care sunt întrebările la care răspundem cel mai des, care clarifică pe scurt ce este un ERP și de ce e acesta important pentru un business.

Ce este un ERP?

Un ERP („Enterprise resource planning”) este un sistem software integrat de management al resurselor în afaceri. Acesta integrează toate procesele din afacere într-o „hartă” comună, comunicând unde te afli în orice moment al evoluției business-ului.

De ce ai nevoie de un ERP?

În ziua de azi, informația e o piesă-cheie pentru gestionarea orice afaceri - indiferent de industria în care activezi. Nu poți avea o viziune de ansamblu și în același timp detaliată pe departamente și ramuri de activitate, nu poți fi în rând cu liderii pieței, nu îți poți folosi optim resursele - decât dacă implementezi un sistem ERP.
Un ERP îți permite să fii informat și să iei în orice moment decizii bazate pe informații clare și relevante despre business-ul tău. Ai nevoie de un sistem ERP ca să-ți îmbunătățești eficiența, performanța și profitabilitatea activității, folosind inovația tehnologică spre succesul organizației tale.

În ce domenii se poate implementa un ERP?

Un ERP se poate implementa cu succes în orice domeniu de afacere. Până acum, companii din sectoare precum: agricultură, retail, distribuție, transporturi de marfă și persoane, servicii de curierat și coletărie, logistică, servicii publice, service și mentenanță, tipografie, turism folosesc eficient modulele Ascent ERP.

Care sunt costurile unui sistem ERP?

În cazul implementării ERP, nu există un preț standard - acesta variază foarte mult în funcție de activitățile, cerințele și specificul companiei-client. În linii mari, costul unui sistem ERP se situează între câteva mii și câteva zeci de mii de euro.

Cum se face implementarea?

O implementare se face în etapele următoare:
1. Analiza cerințelor („system requirements”)
2. Propunerea „livrabilelor” (proiecția fluxului de lucru detaliat care va fi urmărit ca obiectiv de implementare ERP pe module)
3. Execuție (realizarea prototipului)
4. Implementarea ERP
5. Training-ul și instruirea utilizatorilor
6. Follow-up
7. Mentenanță și service pe tot parcursul utilizării

Cât de des trebuie actualizat software-ul ERP?

Software-ul ERP se actualizează de câte ori este necesar - în funcție de impactul schimbărilor legislative sau fiscale, în cazul modulelor precum cele de Contabilitate, FInanciar, Resurse umane. De asemenea, îmbunătățirile aduse la module de bază pot atrage actualizarea software-ului - în funcție de contractul de suport.

De ce să nu păstrezi un sistem simplu (Excel sau aplicații de facturare online)?

Nevoile unei companii mici pot să justifice sau nu achiziția unui ERP. În general, ERP-ul devine necesar atunci când operarea în mai multe aplicații devine redundantă, creând „insule informaționale”. Cel mai relevant, indiferent de numărul de utilizatori, e volumul de informații care trebuie gestionat - care poate necesita implementarea unui sistem ERP chiar și în cazul unei companii cu un număr mic de angajați.

Ai mai multe întrebări? Contactează-ne și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.