rfid

Tehnologia RFID

Ce este RFID?

RFID este un acronim pentru „identificare prin radiofrecvență” și se referă la o tehnologie prin care datele digitale codificate în etichete RFID sau etichete inteligente sunt capturate de un cititor prin unde radio. RFID este similar cu codurile de bare prin faptul că datele dintr-o etichetă sunt capturate de un dispozitiv care stochează datele într-o bază de date. RFID, totuși, are mai multe avantaje față de sistemele care utilizează software de urmărire a activelor cu coduri de bare. Cel mai notabil este faptul că datele etichetelor RFID pot fi citite în afara liniei de vizibilitate, în timp ce codurile de bare trebuie aliniate cu un scaner optic. Dacă vă gândiți să implementați o soluție RFID, contactați experții AscentSoft.

Cum funcționează RFID?

RFID aparține unui grup de tehnologii denumite Identificare automată și captare a datelor (AIDC). Metodele AIDC identifică automat obiectele, colectează date despre ele și introduc aceste date direct în sistemele informatice cu intervenție umană mică sau deloc. Metodele RFID utilizează unde radio pentru a realiza acest lucru. La un nivel simplu, sistemele RFID constau din trei componente: o etichetă RFID sau etichetă inteligentă, un cititor RFID și o antenă. Etichetele RFID conțin un circuit integrat și o antenă, care sunt folosite pentru a transmite date către cititorul RFID (numit și interogator). Cititorul convertește apoi undele radio într-o formă mai utilizabilă de date. Informațiile colectate de la etichete sunt apoi transferate printr-o interfață de comunicații către un sistem computer gazdă, unde datele pot fi stocate într-o bază de date și analizate ulterior.

Etichete RFID și etichete inteligente

După cum sa menționat mai sus, o etichetă RFID constă dintr-un circuit integrat și o antenă. Eticheta este, de asemenea, compusă dintr-un material de protecție care ține piesele împreună și le protejează de diferite condiții de mediu. Materialul de protecție depinde de aplicație. De exemplu, ecusoanele de identificare a angajaților care conțin etichete RFID sunt de obicei realizate din plastic durabil, iar eticheta este încorporată între straturile de plastic. Etichetele RFID vin într-o varietate de forme și dimensiuni și sunt fie pasive, fie active. Etichetele pasive sunt cele mai utilizate, deoarece sunt mai mici și mai puțin costisitoare de implementat. Etichetele pasive trebuie să fie „pornite” de către cititorul RFID înainte de a putea transmite date. Spre deosebire de etichetele pasive, etichetele RFID active au o sursă de alimentare la bord (de exemplu, o baterie), permițându-le astfel să transmită date în orice moment.

Etichetele inteligente diferă de etichetele RFID prin faptul că încorporează atât tehnologii RFID, cât și coduri de bare. Sunt realizate dintr-o etichetă adezivă încorporată cu o incrustare de etichetă RFID și pot avea, de asemenea, un cod de bare și/sau alte informații tipărite. Etichetele inteligente pot fi codificate și imprimate la cerere folosind imprimante de etichete desktop, în timp ce programarea etichetelor RFID necesită mai mult timp și necesită echipamente mai avansate.


TEHNOLOGIA RFID este utilizata in mai multe industrii pentru:
– Gestionarea stocurilor

  • Gasirea bunurilor
    – Urmărirea personalului
    – Controlul accesului în zonele restricționate
    – Insigna de identitate
  • Managementul lanțului de aprovizionare
    – Prevenirea contrafacerii (de exemplu, în industria farmaceutică)

Aplicații RFID

Deși tehnologia RFID a fost utilizată încă din al Doilea Război Mondial, cererea de echipamente RFID crește rapid, în parte din cauza mandatelor emise de Departamentul Apărării al SUA (DoD) și Wal-Mart care cer furnizorilor lor să permită trasarea produselor de către RFID.

Indiferent dacă este necesară sau nu conformitatea cu RFID, aplicațiile care utilizează în prezent tehnologia codurilor de bare sunt candidate bune pentru actualizarea la un sistem care utilizează RFID sau o combinație a celor două. RFID oferă multe avantaje față de codul de bare, în special faptul că o etichetă RFID poate conține mult mai multe date despre un articol decât poate un cod de bare. În plus, etichetele RFID nu sunt susceptibile la daunele care pot fi suferite de etichetele cu coduri de bare, cum ar fi ruperea și murdăria.

De la distanța de citire până la tipurile de etichete disponibile, RFID a parcurs un drum lung de la al Doilea Război Mondial și există un viitor strălucit în față pentru acestea.

Share this post