Europa Creativa

Fonduri Europa Creativă – Granturi 150 de mii de euro

Fondurile europene sunt importante pentru dezvoltarea companiilor din România. Europa Creativă este un proiect european prin care se distribuie fonduri pentru proiectele creative. Studiourile de jocuri video, artiștii și creatorii media vor fi target-ul acestor fonduri.

Componente Proiect

Bugetul pentru perioada 2021-2027 este mai mare decât bugetul pentru perioada 2014-2020 cu aproximativ 750 de milioane de euro! În perioada 2021-2027, Europa Creativă beneficiază de un buget total de 2,4 miliarde de euro!

Bugetul pentru 2022 este de 385 de milioane de euro. Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sectoarele creative și culturale sunt sufletul societății europene și știm cât de reziliente au fost în acești doi ani care au trecut. În 2022, «Europa creativă» va beneficia de cel mai mare buget din istoria sa. UE le este alături și le ajută să se refacă, le sprijină procesul creativ și potențialul de inovare. Îi invităm pe artiștii, creatorii și profesioniștii din sectorul cultural să ia în considerare numeroasele oportunități de finanțare oferite de «Europa creativă» și să beneficieze de ele.” – conform EC.europa.eu

Fondurile se împart în trei părți mari: Media, Cultural și Transsectorial.

Europa Creativă – Media

Aici se încadrează partea de audio-vizual. Conținutul de acest tip și afacerile dezvoltate în jurul acestor idei vor putea beneficia de maxim 150 de mii de euro. Se oferă fonduri pentru jocuri video și experiențe inovatoare din domeniul 3D. Bugetul total este de 6 milioane de euro pentru jocurile video, dar beneficiarul trebuie să pună aceeași sumă pe care o cere.

Pot exista 60 de proiecte de 100 de mii de euro, sau 40 de 150 de mii de euro. Atenție, beneficiarii trebuie să contribuie cu aceeași sumă!

Europa Creativă – Cultural

În partea culturală a proiecutlui se încadrează afaceri din domeniile: Arhitectură, Design, Literatură, Muzică, Artă.

Scopul acestui subprogram este de a încuraja cooperarea și schimburile de experiențe culturale pentru statele europene.

Europa Creativă – Transsectorial

Europa Creativă oferă finanțare sectorului media de știri pentru a promova alfabetizarea media, pluralismul și libertatea mass-media, precum și activități care să ajute sectorul media să se adapteze la schimbările structurale și tehnologice cu care se confruntă.

Detalii Suplimentare Proiect

Pentru acest proiect există echipe în toate țările participante. Găsiți aici site-ul pentru România.

Există și o adresă de e-mail asociată acestui proiect: cultura@europa-creativa.eu sau info@media-romanie.eu

Mai multe detalii despre proiect găsiți aici.

În 2022 se vor lansa mai multe tipuri de finanțări europene. Odată cu implementarea PNRR, antreprenorii vor beneficia de mai multe tipuri de fonduri europene. De asemenea, există submăsura 6.2 si măsura 4.1.1.

Share this post