PNRR pentru afaceri

Ce înseamnă PNRR pentru afacerile din România?

A fost aprobat, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență! Astfel, România va primi de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro. Acest document este mai mult decât un plan. Este un document care conține toate investițiile majore care se vor face în România în perioada 2021-2026. Acesta este documentul care transformă România într-o țară modernă și ne apropie de țările dezvoltate din Uniunea Europeană.

Prin PNRR viitorul arată bine

434 de kilometri de autostradă, 52 de stații electrice cu 264 de puncte de încărcare, metrou în Cluj, reformarea sistemului de pensii, curent și canalizare pentru mii de locuințe, 45 de mii de hectare de pădure noi și multe alte investiții care vor transforma țara.

Acest proiect va schimba complet țara și va clădi o bază pentru educație, ceea ce înseamnă un pas uriaș înainte pentru țara noastră. Se vor moderniza mii de clădiri, printre care și școli și grădinițe, se vor înființa creșe noi și 6100 școli vor fi dotate cu tehnologii noi. Până acum, PNRR sună destul de bine. Haide să vedem ce va face PNRR pentru afacerile din România.

PNRR Pentru afacerile din România

Mediul antreprenorial e afectat de tot felul de schimbări, chiar dacă acestea nu au legătură directă cu antreprenoriatul. Prima schimbare majoră care va fi adusă de PNRR este modernizarea drumurilor și realizarea a 434 km de autostradă.

1. 434 de km de autostradă A6 și A7

Autostrada A6 are, în clipa de față, doar 11 km din cei 260 propuși. Această autostradă ar lega Lugoj de Craiova, iar astfel s-ar putea face legătura Craiova-Drobeta Tr. Severin – Lugoj – Timișoara – Arad – Nădlac. În continuare se face legătura cu Budapesta și cu restul Europei tot prin autostrăzi.

Autostrada A7 are, în clipa de față, doar 16 km din cei 329 de km propuși. Autostrada A7 va lega Ploiești de Buzău – Focșani – Bacău și Pașcani. A7 este numită și autostrada Moldovei și ar fi un plus uriaș pentru transporturile din țară.

Realizarea celor 2 autostrăzi ar aduce beneficii uriașe mediului economic și antreprenorial. Firmele de transport, distribuție, producție, comerț, șamd. ar avea costuri de transport scăzute, livrare mai rapidă și rute mai ușoare. Comerțul extern ar fi mai ușor de realizat, iar aceste beneficii ar aduce și investiții în orașele legate de autostrăzi. E un efect în lanț destul de mare.

2. Modernizarea căilor ferate

România este o țară care importă și exportă destul de mult. O problemă mare este exportul feroviar prin România, deoarece căile ferate și trenurile sunt vechi și nu pot călători cu o viteză mare, astfel încât acest mod de transport să fie eficient. Odată cu implementarea PNRR se vor moderniza 311 km de cale ferată. Se adaugă aici și 110 km de cale ferată electrificată și 206 km de cale ferată cu sistem modern de centralizare.

3. Energie

Se modernizează sursele de energie actuală, se investește în energia verde, se înlocuiește cărbunele din mixul energetic și se dezvoltă un cadru legislativ și de reglementare favorabil tehnologiilor viitorului, în special hidrogen și soluții de stocare.

Se vor investi în Energie 1,62 de miliarde de euro și asta va avea un impact și asupra mediului antreprenorial. În primul rând, vor apărea mai multe afaceri în domeniul energiei. În al doilea rând, vor scădea prețurile la energie în timp, deoarece vom produce și noi + va fi competiție și preț competitiv.

4. Digitalizarea Instituțiilor de Stat

Dacă ești antreprenor sunt sigur că ți-ai pierdut cel puțin o zi din viață pe la ONRC sau ANAF. Odată cu PNRR se va continua digitalizarea acestor instituții, dar și pregătirea angajaților acestora. Peste 30 de mii de angajați vor beneficia de pregătire pentru utilizarea sistemelor inteligente dezvoltate pentru companiile de stat. ANAF și ONRC se vor digitaliza în continuare, astfel încât să nu mai fie necesare plimbări constante la aceste insituții.

Se schimbă destul de multe înspre direcția digitalizării. Din 2022 se va implementa și declarația 406 (detalii aici), un pas nou spre digitalizare și spre eliminarea celorlalte declarații.

5. Sprijin pentru mediul de afaceri, cercetare, dezvoltare și inovare

  • Cel puțin 3000 de contracte de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor și transformarea digitală și tehnologică.
  • Cel puțin 280 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă.
  • Fonduri de Capital de risc pentru Redresare
  • Fond de fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică înființată și operațională, gestionate împreună cu Fondul European de Investiții ca și partener de implementare
  • 50 de cercetători primesc un grant pentru a realiza proiecte de cercetare din Orizont 2020 si Orizont Europa
  • Printr-un Proiect European de Interes Strategic (IPCEI) în domeniul microelectronicii cel puțin 3 entități din România vor participa în consorțiile răspunzând apelurilor de proiecte ale Întreprinderii Comune Tehnologii Digitale Esențiale.

2,36 miliarde de euro doar pentru această parte a proiectului. O sumă uriașă care ar putea aduce rezultate uriașe pentru România.

Partea mai puțin pozitivă a PNRR

Inițial, România va primi o sumă de 2 miliarde de euro și când se îndeplinesc primele obiective, se cere tranșa a doua. Se vor face verificări o dată la 6 luni, iar dacă proiectele nu sunt în grafic… Se blochează tot PNRR-ul!

”Acești bani merg direct în buget, deci nu mai trebuie o nouă procedură separată. Dar – și aici este un mare „dar” – cu condiția de a livra: de a livra un număr de kilometri de autostradă făcuți, de a livra un număr de firme care sunt înregistrate la ANAF în Sistemul Electronic, de a livra un număr de școli care sunt renovate pentru eficiență energetică – și vorbim de mii de școli. Deci, practic, dacă Guvernul României, dacă fiecare instituție nu-și face treaba și nu raportează aceste cifre o dată la șase luni, așa cum sunt în grafic, se blochează tot PNRR-ul!” – Cristian Ghinea pentru digi24.ro.

Acești bani se vor folosi doar pentru dezvoltarea țării, deci ori se face totul, ori se blochează proiectul. Partea mai puțin pozitivă este că ne bazăm pe oamenii de la guvern să lanseze proiectele necesare pentru consumarea acestor fonduri și pentru realizarea acestor obiective.

Vă suntem alături!

Indiferent ce se va întâmpla, noi vă suntem alături. Pentru întrebări și nelămuriri, puteți să ne contactați la marketing@ascent-soft.ro.

Acest articol a fost realizat prin sumarizarea documentului oficial PNRR (1350 pagini). Găsiți documentul complet aici.

Share this post