Efectul tehnologiei asupra sistemelor ERP

Trăim într-o lume în care tehnologiile avansează extrem de rapid, întreaga zonă IT fiind într-o continuă expansiune. Pentru sistemele informatice, această evoluție atrage după sine multe beneficii (aplicațiile sunt mai robuste, dinamice, timpul de implementare e mai scurt, scalabilitatea crescută), dar și inconveniențe, deoarece devine tot mai greu pentru un profesionist IT să țină pasul cu acest ritm de dezvoltare.

Deși tehnologiile utilizate sunt actualizate constant, în fond esența rămâne aceeași: livrarea produsului către client, asigurarea ciclului de viață pe o durată cât mai mare și dezvoltarea / extinderea acestuia în timp, odată cu business-ul clientului.

În prezent, putem vorbi de două linii mari de aplicații, Desktop și Web (Mobile). Deși tendința generală a pieței este integrarea și adaptarea tot mai multor aplicații pentru mediul web, în scopul creșterii accesibilității și mobilității software-ului, există și numeroase piedici de-a lungul procesului.

Un exemplu relevant ar fi business-urile care lucrează cu aplicații-gigant, care folosesc un volum mare de date sau tranzacții – expunerea acestora într-o sesiune web va necesita resurse mari și servere puternice, în timp ce riscul ca aplicațiile să meargă greoi rămâne mare. Browserele web nu sunt proiectate pentru a găzdui aplicații foarte complexe precum cele de automatizare sau de producție, deci acestea vor rula în continuare pe stații desktop. Aplicațiile care pot fi integrate pe web sunt, în principal, cele pentru magazinele virtuale, rețele de socializare și aplicații „custom made” cu diverse funcționalități.

În prezent, numeroasele platforme de limbaje de dezvoltare creează un context destul de dificil pentru atingerea utilității optime a unui software. De ce? Aici ajungem la conceptul „software cycle – software recycling”, adesea pierdut din vedere într-o colaborare client-furnizor: o tehnologie sau o platformă rareori ajunge la maturitate, atunci când ar aduce plus-valoare, ci se schimbă prea des, ceea ce presupune și schimbarea produselor în același ritm și, prin urmare, costuri mai mari pentru client. Nucleul unui business e reprezentat de workflow-ul acestuia, care dacă nu este dezvoltat pe baza unei tehnologii durabile, scalabile și personalizabile, nu va ajunge niciodată la „maturitate”.

Sfatul nostru: dacă vrei să achiziționezi un software, alege-ți partenerul de business cu mare atenție, unul care poate garanta un ciclu de viață mare pentru o aplicație și care folosește tehnologii scalabile și portabile. Doar astfel, investiția va aduce rezultatele dorite.

Share this post