solutia pentru transporturi

Soluția pentru transporturi-TMS (Transport Management System)

TMS sau Transport Management System este o soluție ERP pentru domeniul transporturilor. Cu ajutorul acestui sistem îți optimizezi costurile curselor, reduci timpul de descărcare, evaluezi permanent rentabilitatea la nivel financiar și răspunzi prompt solicitărilor de transport. Astfel obții clienți mulțumiți, crești gradul de conversie al ofertelor în comenzi și recuperezi creanțele într-un timp mai scurt. Prin intermediul API (Application Programming Interface) poți să postezi resurse sau să atragi comenziile automat în sistem, prin integrarea cu Bursa de Transport, Timocon și TranspOreon. Pa scurt ai în permanență vizibilitate și control asupra operațiunilor de transport.

Soluția pentru transporturi creată de Ascent Soft

În continuare vom vedea cum funcționează soluția TMS creat de compania Ascent Soft.

În Modulul Parc Auto există două resurse principale, Șoferi si Mașini. În primul rând, să vorbim despre Șoferi. Astfel în meniul Administrare Șoferi apar datele personale ale fiecărui șofer (nume, prenume, CNP, permis, etc.) împreună cu 5 subtaburi (Fig. 1):

  • Evenimente
  • Documente
  • Rate
  • Concedii
  • Conturi

solutia pentru transporturi

Fig. 1 – Meniul Administrare Șoferi

În al doilea rând, vom vorbi despre cea de-a doua resursă și anume Masini. Astfel meniul Autovehicule reprezintă inventarul parcului auto.

Meniul Autovehicule este structurat în trei taburi:

  • Caracteristici
  • Mase
  • Avertizari – documente

In tabul Caracteristici, sunt trecute toate datele de identificare a mașinilor din parcul auto (ex: ID Auto, Tip mașina, Nr. Înmatriculare, cod_mașina, cost_mediu_km, Șofer, Marcă, Model, An fabricație, etc.). Putem aloca un șofer pentru fiecare mașina alături de detaliile aferente (Fig. 2). În partea de jos a tabului mai găsim 3 sub-taburi:

  • Anvelope – unde putem adăuga informații precum km montaj anvelope, data montajului, tipul anvelopei, poziție montaj, etc.
  • Carduri – unde putem adăuga informații precum tip card (bancar, de combustibil, etc.), card serie, card data expirării, card PIN, etc.
  • Documente – unde putem link-ui în baza de date orice documente de care avem nevoie, iar toată lumea care are acces pe tabul respectiv poate accesa link-ul.

În tabul Mase, sunt trecute toate datele aferente greutățiilor (ex: Masa Față, Masa Maximă Autorizată, Masa Proprie, Masa Spate, Masa Utilă, nr_axe).

În tabul Avertizari – documente, se regăsesc toate documentele aferente masinilor (ex: Casco, RCA, Leasing, Viniete, etc.).

Din câmpul Selectați Raportul putem genera 3 tipuri de rapoarte: Status Mașini, Avertizări Mașini și Raport Automat (Fig. 2). Aceste rapoarte se generează pe baza datelor introduse în sistem.

solutia pentru transporturiFig. 2 – Tabul Caracteristici din meniul Autovehicule

Meniul Comenzi Transport este structurat în 7 taburi:

  • Index Comenzi
  • Index Resurse
  • Index Comenzi Furnizori
  • Index Oferte
  • Index Rute
  • Index Cross Docking
  • Index Consolidări

solutia pentru transporturiFig. 3 – Tabul Index Comenzi

În tabul Index Comenzi se pot vedea comenzile în relația cu clientul. În acest tab sunt trecute datele comenzilor (ex: ID Comandă, data comanda, tip transport, țară, localitate, etc.). Culoarea fiecarei comenzi se schimbă în funcție de statusul comenzii după legenda din imagine (Fig. 3). Indexul comenzilor nu se poate edita, se pot edita doar detaliile comenzii care se găsesc prin accesarea prin dublu-click pe comandă. Astfel vor apărea încă 7 sub-taburi:

  • Inițiere Comandă – aici se pot adaugă comenzi noi
  • Condiții Transport – aici se adaugă informații despre marfa transportată, de exemplu, dacă este periculoasă, condiții speciale de transport, etc.
  • Marfa Comandă – aici se evidențiază marfa (numar de paleți, tip de paleți, kg marfă)
  • Detalii Comandă – aici se poate selecta mașina (care poate fi deja introdusa în baza de date sau poate fi adaugată una noua), șoferul care va efectua comanda.
  • Prețuri – aici se pot alege cantitatea, moneda, termenul de plată, preț pe comandă, etc.
  • Documente – aici putem link-ui în baza de date orice documente de care avem nevoie, la fel ca și în meniul Autovehicule.
  • Mențiuni comandă – aici există două tipuri de mențiuni: Mențiunea Normală și Mențiunea Prioritară (o urgență) care vor apărea cu roșu în Index comenzi doar în coloana Mențiuni.

În tabul Index Resurse, sunt informații aferente mașinii în relație cu comanda (ID comandă, tip comandă, nr înmatriculare, nr dosar, țara descărcare, localitate, etc.). Statusul comenzii este preluat din aplicația mobila Android.

În tabul Index Comenzi Furnizor sunt informații despre relația cu furnizorii. Fiecare linie reprezintă prețul aferent fiecarui furnizor. Informațiile sunt luate din datele de intrare de la comenzi client. Statusul se schimbă în funcție de input data de la comenzi client. Fiecare linie poate avea două statusuri (Fig. 4):

  • CONTABILITATE – documentele au intrat în contabilitate
  • SOSITE – dacă documentele sunt trimise prin poștă

solutia pentru transporturiFig. 4 – Tabul Index Comenzi Furnizor

În tabul Index Oferte avem posibilitatea să generăm oferte de transport și să evidențiem niște parametrii. Avem posibilitatea de a transforma oferta în comandă. După ce alegem un furnizor, automat se modifică statusul, apăsăm pe butonul Transformă în comandă și automat se mută în tabul de Index Comenzi.

În tabul Index Rute avem posibilitatea de a defini anumite rute și să le folosim la nivel de comandă.

În tabul Index Cross Docking avem posibilitatea ca la nivel de comandă, daca evidențiem o marfă și spunem că acea marfă va ajunge într-un depozit, automat vedem toate comenzile aferente unde marfa trebuie să ajungă în depozit. Adică vedem numărul de paleți care sunt setați la nivel de comandă transport. Între încărcare și descărcare, paleții/marfă aferentă comenzii poate să treacă printr-un depozit sau prin mai multe depozite până ajung la descărcare. Putem consolida mai mulți paleți diferiți pentru a pleca împreună spre aceeași destinație. Fiecărui palet i se poate crea un cod de bare și se poate printa pe o etichetă. Pentru ușurarea procesului de Cross Docking, în general se mai folosește alt subsistem numit WMS (Warehouse Management System).

În tabul Index Consolidari avem posibilitatea să facem o avizare pe mașină, dacă am consolitat paleții în tabul anterior.

Chiar dacă avem servicii externalizate, acestea se pot monitoriza prin sistemul Ascent ERP, fiecare soluție fiind personalizată pentru nevoile fiecărui client.

Aceasta a fost doar o prezentare generală a sistemului TMS pentru a vă putea familiariza atât cu interfața cât și cu modul de lucru.

Pentru mai multe detalii legate de TMS puteți consulta broșura sistemului, solicita o versiune demo a acestuia gratuită sau ne puteți contacta oricând aici.

Share this post