Soluție ERP Logistică – import și distribuție

Compania Superfood

Superfood Company, înființată în 1992, este o companie româno-germană cu sediul în România, cu activităţi de import şi distribuţie. Distribuie pe tot teritoriul țării prin toate canalele de distribuție, compania fiind specializată în distribuţia farmaceutică. Punctele de lucru se află în principalele oraşe ale ţării: Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Timişoara. Produsele de brand distribuite sunt de tipul produse alimentare, igienă și sănătate, prin intermediul celor două divizii farma și retail atingându-se un ritm și volum semnificativ de produse distribuite către „key accounts”, dar și către vânzători locali (farmacii, supermarketuri etc.). În 2014, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 17 milioane de euro.

Problema

În cursul anilor 2011-2012, managementul companiei a constatat că evoluția pieții și diversificarea continuă a portofoliului de produse distribuite, a canalelor și proceselor de logistică și depozitare aferente pune din ce în ce mai mari probleme gestionării eficiente a afacerii cu sistemele software existente. Cea mai mare problemă corespundea gestionării activităților de depozitare și logistică, mai ales în depozitul central din București, dar și la nivelul centrelor regionale.

Compania a identificat nevoia de a schimba soluția software existentă cu una mai modernă și care să aducă o altă performanță prin combinarea unui sistem ERP și WMS, care să funcționeze integrat. Nevoia soluției WMS este dată și de specificul produselor livrate – cu regim de medicamente sau hrană pentru bebeluși etc., produse care necesită controlul foarte strict al loturilor și trasabilității acestora. De asemenea, acreditările BIO pentru diverse branduri impuneau controlul lanțului de furnizare de produs într-un mod extrem de exigent. Soluția curentă presupunea un control de procese în depozit doar la nivel de articol (EAN code).

Soluția

Implementarea Ascent ERP cu modulele WMS, Distribuție, Aprovizionare, Gestiune, Financiar-contabilitate și EDI pentru schimbarea de date în timp real cu key accounts a constituit o soluție pentru atingerea obiectivelor echipei manageriale începând cu iulie 2012.

Integrarea sistemului de management al depozitului Ascent WMS în activitatea de logistică și depozitare a adus tranziția de la gestionarea intrărilor și livrărilor de la nivel de EAN code la nivel de lot („batch number”). Procesul de control intrări și stocare se face astăzi în doi pași: unul de back-office ERP (recepția la nivel de document de însoțire a mărfii), al doilea în WMS unde se scanează codul de articol și LOT sau se etichetează cu serie de lot internă produsele care nu au această identificare. În urma punctării între informația din back-office (ERP) și cea de check-in WMS, utilizând barcode scanner-ul mobil, rezultă un status reflectat prin „culori asociate” – recepții conforme (gata de „valorizat” la contabilitate) sau recepții cu diferențe cantitative sau de poziții care sunt apoi tratate automat prin procese specifice din ERP în relația cu furnizorul.

În ceea ce privește pozițiile validate cantitativ, ele urmează un proces de stocare pe locații de depozitare în depozit – proces bazat pe capacitatea disponibilă de stocare în diferite locații libere, evidențiată atât la nivel de hartă din back-office, cât și la nivelul scanner-ului mobil. În cadrul sistemului WMS se evidențiază data de expirare a fiecărui lot de produs – extrem de necesară pentru o evidență și procesăre de livrare de tipul FEFO („First expire, first out”).

În cadrul depozitului, operatorii pot primi comenzi pe scanner pentru operațiuni de: asamblare (asociere de produse pentru formare de pachete promoționale sau reîmpachetare), consum intern, procese verbale de diferite tipuri, transfer către alte depozite sau către alte locații sau picking.

Pregătirea de livrare în zonele de picking se face prin automatizarea procesului folosind codul de bare. Comenzile pot fi grupate pe rute ce se livrează în intervalul următor finalizării procesului sau pot fi pregătite de livrare în avans în funcție de gradul de încărcare a operatorilor în depozit. Validarea loturilor selectate într-o comandă este corelată și cu politica acceptata de key accounts în domeniul farmaceutic (rețele de farmacii naționale) – astfel încât loturile care nu corespund ca și termen de validare nu vor fi validate la picking. Finalizarea pregătirii de marfă prin „fiscalizarea” și tipărirea facturilor aferente comenzilor se face din back-office și este doar o formalitate – operatorului de la facturare îi revine doar operația de validare a documentul gata completat prin picking de pe scanner.

Inventarierea a devenit un proces extrem de facil, gamele sau grupele de produse pot fi supuse inventarului periodic, erorile de livrare sunt limitate, iar  loturile „fizic livrate” sunt cele ce se regăsesc pe documentele de livrare (aviz sau factură). Prin livrarea FEFO , pierderile prin perisabilitate au fost diminuate, controlul stocurilor „îmbătrânite” este realizat în timp real. Sistemul poate să genereze diferite notificări pe nivele de responsabilitate atât la nivel de depozit, cât și la nivelul managementului operațional.

Share this post