Trenduri si strategii in productie

5 Trenduri și strategii în Producție

Tehnologia evoluează zilnic, iar asta influențează complet lumea în care trăim. În articolele anterioare am vorbit despre trenduri în logistică și digitalizarea fabricilor. În acest articol vom discuta despre trenduri și strategii în Producție. Pe scurt, acest articol va conține informații despre tehnologia viitorului, IIoT (Industry Internet of Things), servisarea automată sau folosind tehnologia AR, printarea 3D și alte subiecte mai mărunte.

Industry Internet of Things

Acesta este prezentul și viitorul. Industry Internet of Things are rolul de a conecta toate sistemele inteligente dintr-o firmă prin device-uri și soft-uri. Un prim pas pentru a folosi această tehnologie este de a digitaliza fabrica. Ai nevoie de utilaje inteligente care se pot conecta la un soft care să datele. Cu ajutorul soft-ului poți face analize, predicții, poți lua decizii folosind date în timp real. Conform unui studiu făcut de MPI Group, 31% dintre procesele de producție au incorporate device-uri inteligente.

IIot (Industry Internet of Things) este în strânsă legătură cu alte trenduri din producție, precum Big Data, servisarea automată, mentenanța predictivă.

Mentenanța Predictivă

Cel mai puțin costisitor mod de a repara un utilaj stricat este să nu-l lași să se strice. ”Dar utilajele se mai strică, nu ai ce să le faci”. Utilajele se strică sau se opresc cu un motiv, iar dacă ai un soft inteligent conectat la un utilaj, poți să anticipezi orice eroare și să repari problemele înainte de a exista cu adevărat. Asta înseamnă mentenanță predictivă.

98% dintre fabrici au declarat că pentru fiecare oră în care nu funcționează pierd 100 de mii de dolari! Cu un soft care îți permite mentenanța predictivă poți elimina aceste costuri inutile. Mentenanța Predictivă se poate dezvolta mai mult prin Big Data și tehnologia AR pentru a elimina echipele de intervenție dedicate și a reduce și mai mult costurile.

Big Data

Big Data este un set mare de date din diferite surse care te ajută să iei decizii mai bune și să anticipezi anumite probleme. Big data poate fi folosită împreună cu machine learning, astfel încât sistemul să ofere sugestii sau să ia deciziile potrivite. Machine learning poate folosi big data pentru a prezice trenduri și pentru a anticipa rezultate.

Într-o fabrică mare, complet digitalizată, cu utilaje conectate la același soft, informațiile primite de sistem (big data) ajută sistemul să ia decizii cât mai complexe și să ofere sugestii potrivite, dar și să anticipeze potențialele probleme cu utilajele.

Spre exemplu: Utilajul X are un nivel scăzut de ulei. Utilajul Y și-a scăzut singur viteza de funcționare, ceea ce înseamnă că o anumită piesă ar putea lipsi. Utilajul Z este folosit intens de 2 ani, iar plăcuțele a și b trebuie schimbate în următoarele 2 săptămâni pentru a evita o problemă mai gravă.

Asta fac sistemele cu ajutorul big data și mentenanța predictivă.

Tehnologia AR & VR pentru service touchless

Să zicem că ai o fabrică complet automatizată și digitalizată, iar la un moment dat se întâmplă un eveniment care nu putea fi anticipat și se strică un utilaj. Ce faci atunci? Probabil ai chema o echipă de tehnicieni. O echipă de suport sau de intervenție pentru a nu pierde bani. Dar de câte ori ai apelat la un tehnician care să te programeze o zi mai târziu? sau două? Sau o săptămână? Și de multe ori nu rezolvă problema din prima.

Cu tehnologia AR & VR problemele pot fi rezolvate de la distanță de profesioniști. Echipa de intervenție poate rămâne la locația actuală și să se folosească de realitatea augmentată (AR) pentru a identifica problema și a găsi soluțiile necesare. Exemplu în videoclipul de mai jos:

Printarea 3D

Printarea 3D face producția mai ieftină și mai rapidă. În mare parte, folosind imprimantele 3D se creează prototipuri, se ajustează aceste prototipuri, iar apoi rezultatul final este lansat în producție în masă. E mult mai rapid și mai ușor să creezi un prim produs pentru a face testele necesare înainte de lansarea în producție.

De asemenea, prin printarea 3D se pot realiza mai multe modele de prezentare sau de ofertare pentru potențialii clienți.

Ce schimbări vor aduce aceste trenduri?

Angajații din producție vor fi mai puțini, dar mai bine plătiți. Sistemele ERP vor deveni tot mai importante pentru producție. Tehnicienii vor putea lucra și de la distanță folosind tehnologia AR/VR.

Viitorul sună bine, iar digitalizarea e soluția pentru rezultate mai bune. Investiți cu încredere!

Share this post