Am scris în mai multe articole despre diferite măsuri de finanțare și fonduri de care pot profita antreprenorii români. În acest articol le vom grupa pe toate și vom adăuga surse noi de finanțare. Nu toate fondurile disponibile vor fi nerambursabile, dar vom preciza acest amănunt în descrierea fiecărei surse de finanțare.
1. Măsura 1 – Microgranturi de 2000 de Euro
Măsura 1 a fost lansată anul trecut, dar nu a avut succesul așteptat. După terminarea primei ediții au rămas necheltuiți aproximativ 65 de milioane de euro. De aceea, s-a început ediția a doua și înscrierile s-au deschis încă din 25 octombrie. Probabil fondurile nu se vor consuma nici de data aceasta, ceea ce înseamnă că probabil va exista și ediția a treia. Înscrierile pentru microgranturi se pot face aici. Beneficiarii eligibili sunt: microîntreprinderi și firme mici și mijlocii fără salariați la data de 31.12.2019, PFA, II, IF, ONG cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1 din procedura de Implementare a Măsurii 1, PFA/CMI, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, Profesii liberale cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1 a procedurii.
2. Măsura 4.1.1 – Investiții în activități productive – Varianta nouă a măsurii 3
Despre măsura 4.1.1 am scris în acest articol. Ne apropiem de luna noiembrie, lună în care se va lansa ghidul oficial pentru înscrierea la această măsură. Lansarea măsurii se va face, teoretic, în luna decembrie și atunci vor începe și înscriereile pentru aceste fonduri.
Pe scurt, microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii vor putea obține fonduri de la 50 de mii de euro până la 1 milion de euro. Bugetul total este 358,3 milioane de euro din care 58,3 milioane vin de la statul român.
Vă reamintim că fosta măsură 3 a fost desfințată din cauza suspiciunilor de fraudă, iar măsura 4.1.1 i-a luat locul. Proiectul se va înregistra pe platforma MySMIS2014.
Toate detaliile despre măsura 4.1.1 le găsiți în articolul dedicat acesteia.
3. Submăsura 6.2 PNDR – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale
Submăsura 6.2 s-a lansat oficial, iar înscrierile încep din 29 octombrie și vor fi deschise până în 31 ianuarie 2022. Se vor acorda fonduri de 50 de mii de euro sau 70 de mii de euro pentru afaceri în mediul rural, cu excepția domeniului agricol.
Bugetul total este de 50 de milioane de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), program finanțat din fonduri europene.
Toate detaliile despre submăsura 6.2 le găsiți în acest articol.
4. Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole
Submăsura 4.1 e deja lansată, iar înscrierile se pot face direct pe site-ul afir. În total, submăsura 4.1 oferă fonduri în valoare de 760 de milioane de euro. Fermierii pot aplica pentru fonduri cuprinse între 350 de mii de euro și 1,5 milioane de euro pentru afaceri în domeniul agricol.
5. Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Prin submăsura 6.4 se oferă finanțări de maxim 200 de mii de euro cu participare de 10-30% din partea beneficiarilor. Înscrierile au început și sunt deschise până în 2 februarie 2022. Investiția totală este de 100 de milioane de euro. Înscrierile se fac pe site-ul AFIR.
6. Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole
Tot pe site-ul AFIR se depun înscrierile pentru submăsura 4.2. Termenul limită de depunere este 7 ianuarie 2022. Sunt disponibile peste 180 de milioane de euro pentru acest proiect. Sprijinul din partea proiectului va fi de 50% pentru IMM-uri și de 40% pentru alte întreprinderi. Valorile maxime acordate vor fi cuprinse între 600 de mii de euro și 1,5 milioane de euro.
Dacă te interesează digitalizarea poți accesa 2 măsuri diferite, în funcție de sediul companiei: 6.4 dacă sediul firmei este în mediul rural și 4.1.1 dacă sediul firmei este în mediul urban.
Cel mai bun mod de a folosi fondurile
Se acordă sume destul de mari prin aceste măsuri, iar accesarea și utilizarea potrivită a acestor fonduri ar putea crește înzecit o afacere. Având în vedere că se pune mare accent pe digitalizare și pe energia verde, aceste fonduri pot fi folosite pentru a digitaliza complet o afacere + pentru a reduce poluarea creată de aceasta.
Acestea fiind spuse, puteți folosi fondurile ca și investiții în digitalizare pentru a reduce consumul de hârtie, pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a menține o evidență reală a ceea ce se întâmplă. De asemenea, surse de energie regenerabilă precum panourile solare se pot achiziționa prin aceste fonduri.
Dacă doriți să vă digitalizați afacerea așteptăm un mesaj din partea dumneavoastră. Digitalizăm afaceri încă din anul 2000 și avem un portofoliu plin cu clienți din toate domeniile: Distribuție, Transport, Comerț, Agricultură, Contabilitate, Construcții, Producție, etc. Puteți să ne contactați aici.